Dirigent

Jan Blanksma werd in 1951 in Witmarsum geboren als zoon van de bekende koordirigent en musicus Jan Rinse Blanksma. Hij is op dit moment docent muziek aan ROC "Friese Poort" in Sneek en woonachtig in Sneek.

Hij studeerde koordirectie aan het conservatorium in Leeuwarden en behaalde daar het praktijkdiploma. Hij is al sinds 1973 dirigent.

Het eerste koor, dat onder zijn leiding stond, was "Nije Moed" in Oosthem, gevolgd door koren in o.a. Makkum en Witmarsum. Met deze koren behaalde hij op concoursen vele successen. Gedurende zes jaar, vanaf 1989, was hij cantor van de Grote- of Martinikerk in Sneek. In 1981 richtte hij het vocaal ensemble "Con Amore Musica" op, waar hij 25 jaar dirigent van zou blijven. Ook was hij medeoprichter van het "Keamerkoor Littenseradiel". Beide bovengenoemde koren behoorden tot de top van de Friese koorwereld.

Vele malen werkte hij met zijn koren mee aan radio- en televisieopnamen. Na een periode even afstand te hebben genomen van de korenwereld, is hij sinds januari 2010 weer actief als dirigent van Het Sneeker Cantatekoor. Ook leidt hij momenteel een kinderkoor in Hommerts-Jutryp.

De laatste jaren wordt Jan Blanksma regelmatig gevraagd als jurylid bij concoursen en festivals.

Op de afbeelding hieronder ziet u Jan in actie tijdens een repetitieavond (Foto: Peters).

Jubileum

Algehele leiding

Jan Blanksma

dirigent

© 2010-2018. Alle rechten met betrekking tot de inhoud en samenstelling van deze website zijn voorbehouden aan Het Sneeker Cantatekoor, tenzij anders wordt vermeld.