Concerten

Op zondag 9 april 2017 gaf het Sneeker Cantatekoor een concert in de Zuiderkerk te Sneek. Uitgevoerd werd het prachtige koorwerk “The Crucifixion” van de Engelse componist John Stainer. Het koor werd voor deze gelegenheid versterkt door 12 projectzangers, een bariton en een tenor. Het concert begon om 16.00 uur.

Het is een muziekstuk voor gemengd koor met solisten en orgelbegeleiding en is speciaal geschreven voor de tijd voor Pasen. Het werk bestaat uit koorwerken afgewisseld met soli voor bariton en tenor en is geliefd bij een groot publiek. Enkele van de koorwerken worden a capella uitgevoerd, de overige met orgelbegeleiding. Het werk duurt ongeveer zeventig minuten. De muzikale leiding was in handen van Jan Blanksma.

Engelse koormuziek

Voor de ontwikkeling van de Westerse koormuziek hebben Engelse componisten door de eeuwen heen een belangrijke rol gespeeld, waardoor Engeland de bakermat van de koormuziek kan worden genoemd. In The Crucifixion vinden we het typische Engelse klankidioom waarmee de muziek zich onderscheidt van muziek uit andere Europese landen. De prachtige melodische lijnen zijn goed zingbaar en echte dragers van de tekst en vormen hiermee een prachtig voorbeeld van symbiose tussen tekst en muziek. In dit stuk vinden we naast de fraaie koor- en sologedeelten mooie dialogen tussen instrument, solisten en koor.

The Crucifixion kenmerkt zich door expressiviteit waardoor het Lijdensverhaal op veelzeggende en indringende wijze wordt vertolkt.

Slot van het optreden.

Moment van het concert op 29 maart 2015.

Ben Brunt en Saskia Zoet.

Flyer_2013

Naar aanleiding van dit dubbele jubileum verscheen op 17 april 2013 een artikel in het Sneeker Nieuwsblad.

Ook in de Leeuwarder Courant van 19 april verscheen een artikel.

De uitvoering verscheen op CD: wilt u het concert nog een keer beluisteren?

Er zijn nog enkele exemplaren te koop: prijs €10,- per stuk.

Informeer a.u.b. bij het bestuur.

Jubileum

Algehele leiding

Jan Blanksma

dirigent

© 2010-2019. Alle rechten met betrekking tot de inhoud en samenstelling van deze website zijn voorbehouden aan Het Sneeker Cantatekoor, tenzij anders wordt vermeld.